Wat is industriële automatisering?

Geplaatst op

In de snelle wereld van vandaag hebben bedrijven tal van opties tot hun beschikking om processen te automatiseren om middelen te besparen, doorlooptijden te verkorten en over het algemeen efficiënter te werken. Niet alleen de materialen en werkwijze met fysieke producten worden alsmaar duurzamer gecreëerd ook het inrichten van de interne bedrijfsprocessen en workflows kan veel duurzamer. Door processen te automatiseren worden middelen vaak efficiënter ingezet, wat uiteindelijk bijdraagt aan het verhogen van de duurzaamheid van de productie.

Hieronder willen we dieper ingaan op het onderwerp industriële automatisering – automatiseringsmogelijkheden in de industrie – en in het bijzonder de rol van ERP-software onder de loep nemen. Maar wat betekent ERP eigenlijk?

 

Het belang van ERP

Enterprise Resource Planning – kortweg ERP – beschrijft de taak van elk bedrijf om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van verschillende automatiseringen, die bedrijven op verschillende gebieden kunnen ontzorgen. Softwarematige automatiseringen ondersteunen medewerkers op het gebied van administratie, bijvoorbeeld bij data-onderhoud.

Door gebruik te maken van holistische ERP-software worden silo’s afgebroken en wordt de noodzaak voor dubbel of zelfs driedubbel dataonderhoud geëlimineerd. Alle informatie is te allen tijde beschikbaar op alle noodzakelijke plaatsen dankzij automatische gegevensoverdracht. Op deze manier worden medewerkers ontlast, die vervolgens hun aandacht kunnen richten op meer gerichte activiteiten – zoals klantenservice of het analyseren van mogelijkheden om het productieproces duurzamer in te richten.

 

Industriële automatisering met IoT en ERP

In de industriële sector wordt het Internet of Things (IoT) steeds belangrijker. Dit is een netwerk van fysieke objecten, zoals productiemachines, die zijn uitgerust met sensoren, technologieën of software om ze via internet met andere apparaten of systemen te verbinden. Hierdoor kunnen informatie en gegevens worden uitgewisseld tussen de afzonderlijke machines. IoT wordt steeds belangrijker op het gebied van productie. Moderne ERP-systemen maken de integratie van machinegegevens en dergelijke mogelijk om een uniforme database en naadloze productieprocessen te creëren.

 

Industriële automatisering en Industrie 4.0

De  term industriële automatisering wordt ook vaak gebruikt in verband met Industrie 4.0 – de term voor de vierde industriële revolutie. Dit is de intelligente koppeling van processen en machines in de industrie, die mogelijk wordt gemaakt met behulp van informatie- en communicatietechnologie. Industrie 4.0 en IoT zijn dus nauw met elkaar verbonden. Het Internet of Things is een belangrijke trend achter de vierde industriële revolutie. ERP-software is hier ook sterk bij betrokken.

Het stelt bedrijven in staat om de middelen die voor hen beschikbaar zijn zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Ze ondersteunen ook het netwerken van verschillende business units. Bedrijven die op zoek zijn naar geschikte ERP-software moeten echter niet alleen naar het eerste systeem grijpen dat langskomt, maar in plaats daarvan eerst kijken naar hun eigen vereisten. Op basis hiervan kan vervolgens een systeem worden gevonden dat de eigen bedrijfsprocessen volledig in kaart kan brengen.

U ziet dus hopelijk dat ERP-software van grote waarde kan zijn in het productieproces. Bent u benieuwd naar de individuele rol van ERP per sector? Klik dan hier om een kijkje te nemen op de sectorpagina’s.

Bent u benieuwd welke andere leveranciers u misschien wel de perfecte oplossing aan zouden kunnen leveren? Kijk dan op ERPoverzicht.nl en vul het formulier in om een breed scala aan aanbieders met elkaar te vergelijken.

 

Gerelateerde berichten

De Reis van Houtpellets: Een Duurzame Energiebron

De opkomst van houtpellets als een populaire en duurzame energiebron is een fascinerend verhaal dat inzicht biedt in onze evoluerende relatie met...

Lees meer

Duurzaam Verwarmen: Kies voor Pelletkorrels van DeLangeBV

In een tijdperk waarin duurzaamheid centraal staat, zijn pelletkachels een steeds populairdere keuze geworden voor milieubewuste huishoudens....

Lees meer

Over ons

Op onze site informeren we je over subsidie voor woningisolatie.

Contactgegevens

Via info @ subsidiewoningisolatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden